Menu Sluiten

Onthaalouders – Publicaties

Plan van Aanpak

Handhaving en Aanmaning over opvanglocatie AKICHOUH RACHIDA

Dit plan van aanpak werd opgesteld naar aanleiding van een ernstig incident in de opvang. Opgroeien heeft een handhavingstraject opgestart uit voorzorg voor de veiligheid en gezondheid van de kinderen wegens het ontbreken van een sluitende verklaring voor het ongeval.

Het doel van dit plan is om risico’s te beperken, vertrouwen te herstellen en structurele verbeteringen aan te brengen in de werking van de onthaalouder.

1. Situatieschets

Er is onduidelijkheid over waar en hoe er een letsel is opgelopen bij een kindje. Indien dit bij de onthaalouder zou zijn gebeurd kan de enige mogelijkheid zijn dat een ouder kindje, tijdens het spel, op het slachtoffer is gevallen toen de onthaalouder in de keuken bezig was die visueel verbonden is met de leefruimte en gescheiden wordt door een kinderveilig poortje. De onthaalouder is onmiddellijk gaan kijken maar het kindje vertoonde op dat moment geen a-typisch gedrag. Het kindje was de vorige 2 dagen ook al huilerig omwille van constipatie en er werd niet direct aan iets anders gedacht. Er werden tijdens die dagen geen beperkingen in gedrag opgemerkt. Pas later werd er door de ouders pijn opgemerkt waardoor ze een dokter hebben geraadpleegd. In het ziekenhuis werd een letsel vastgesteld. Het incident werd gemeld aan de dienst en aan Opgroeien. Er werd intussen een intern onderzoek gestart en een risico inschatting gedaan. Om het zekere voor het onzekere te nemen werd er uit voorzorg een plan van aanpak opgesteld.

2. Risicoanalyse

Er werd een grondige risicoanalyse uitgevoerd op verschillende domeinen binnen de opvangsituatie. Hierbij zijn onder meer volgende aspecten onderzocht:

Toezicht: Indien het incident heeft plaatsgevonden in de opvang tijdens het spel moet dit gebeurt zijn toen de onthaalouder zich in de open keuken bevond die visueel verbonden is met de leefruimte en gescheiden wordt door een kinderveilig poortje. Hoewel er dus visueel toezicht mogelijk was, bevond de onthaalouder zich niet fysiek tussen de spelende kinderen. In de toekomst wordt er sterker ingezet op direct en nabij toezicht, zeker tijdens vrij spelmomenten met kinderen van verschillende leeftijden.

Infrastructuur: De inrichting van de speelhoek liet interactie toe tussen oudere en jongere kinderen zonder fysieke afbakening. Dit vergroot het risico op ongelukken bij druk spel en op momenten dat er gekookt moet worden .Er werd beslist tot een herschikking van de speelhoek met een duidelijke fysieke afscheiding voor de momenten dat de onthaalouder niet mee tussen de kinderen kan zitten

Communicatie: Er worden duidelijke afspraken gemaakt over wie, wat, wanneer en hoe men incidenten meldt. Hiervoor zal een document opgemaakt worden en aan alle betrokken medewerkers overgemaakt en besproken worden. Hierin zal vermeld staan wat onmiddellijk gemeld dient te worden aan Opgroeien. Hieruit zal ook blijken wie deze verantwoordelijkheid op zich neemt en welke verdere stappen er bij een crisis genomen moeten worden.

Procedures: Bestaande procedure rond het melden van een crisis wordt herbekeken en waar nodig aangepast. Hierin zal de volgorde aangepast worden zodat deze overeenstemt met de verwachtingen rond het tijdig en proactief communiceren bij ernstige incidenten

Geïntegreerde aanpak: Er gaat een grondige aanpassing gebeuren van de crisisprocedure en de daarin opgenomen volgorde van de te volgen stappen. De stap tot melding aan Opgroeien van een crisis zal daaruit transparanter, correcter en coherenter gaan verlopen volgens de regelgeving en t.a.v. het agentschap.

3. Doelstellingen van het plan

– Waarborgen van de fysieke integriteit en veiligheid van de kinderen.
– Verhogen van deskundigheid van de onthaalouder.
– Verbeteren van toezicht en communicatie.

4. Maatregelen en acties

MaatregelOmschrijvingWieDeadlineStatus
VeiligheidsauditControle op infrastructuur en materialenDienstverantwoordelijke15 mei 2025In uitvoering
Verscherpt toezichtWekelijkse onaangekondigde bezoekenDienstverantwoordelijke + pedagogische coachVanaf 1 mei 2025Startfase
Opvolgen draagkrachtWekelijkse bezoekendienstverantwoordelijkeVanaf 30 april 2025Continu
Bijscholing onthaalouderThema: kindveiligheid, EHBO,…Vorming via blink modules met pedagogische coach30 juni 2025gepland
Herziening interne crisisprocedureProcedure aanpassen aan de voorgeschreven regelgevingteam20 mei 2025In opmaak
Melding crisisIntern document opstellen  van een proactief en transparant stappenplan crisismeldingTeam20 mei 2025In opmaak
Gesprek met oudersTransparante communicatieDienstverantwoordelijkeIndividueel geplandlopende
Herschikking speelhoekFysieke afscheiding tussen kleine en grote kinderen in de speelhoekOnthaalouder met ondersteuning dienst9 mei 2025uitgevoerd

5. Evaluatie en opvolging

De opvolging van het plan van aanpak gebeurt via regelmatige evaluatiemomenten tussen de dienst en de onthaalouder. Concreet worden volgende afspraken gemaakt:

Tijdlijn: Er is een tussentijdse evaluatie gepland half juni 2025, gevolgd door een eindrapport eind september 2025. Indien nodig worden eerder bijsturingen gedaan.

Rapportering aan Opgroeien: De dienst engageert zich om aan Opgroeien regelmatig te informeren over de uitgevoerde acties.

Evaluatiecriteria:

Alle maatregelen zijn uitgevoerd binnen de afgesproken termijnen.

Er zijn geen nieuwe incidenten gemeld tijdens de opvolgingsperiode.

De onthaalouder toont actief engagement en groei in deskundigheid.

Ouders geven aan zich opnieuw veilig en gerust te voelen.

De evaluatie gebeurt op basis van observaties, gesprekverslagen en feedback van ouders.

Dit plan van aanpak weerspiegelt de gezamenlijke inzet op herstel, groei en preventie. Door middel van concrete acties, regelmatige opvolging en een open houding naar ouders toe, wordt gewerkt aan het herstel van vertrouwen en aan structurele verbeteringen. Het uiteindelijke doel is een veilige en professionele opvangsituatie voor elk kind.